53. PRAZNIK MIMOZE 2023

Praznik mimoze biće održan 53. put u Herceg Novom od sredine februara do polovine marta i obuhvatiće 43 zabavna, kulturna i sportska programa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park.

praznik mimoze 2020 herceg novi - koncerti

Svečano otvaranje zakazano je za 18. februar kada će na Trgu Nikole Đurkovića nastupiti Neda Ukraden, a na zatvaranju koje je najavljeno za 05. mart nastupiće Dejan Petrović i Big Band. Tradicionalno, u oba događaja će učestvovati Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, Mjesna muzika Đenović i Trombonjeri.

Bogat program 53. Praznika mimoze obuhvata dešavanja koja će početi već od 03. februara otvaranjem Hercegnovskog zimskog salona u galeriji „Josip Bepo Benković“, a trajaće do 08. marta. Pored ceremonija otvaranja i zatvaranja sa koncertima, očekuju nas: tradicionalna Berba mimoze na rivijeri, maskenbali za odrasle i djecu, Riblja večera, prepoznatljivi Picigin i Karotrc, Izložba cvijeća, predstavljanje prijateljskih gradova Novo Mesto, Sankt Peterburg i Beograd, Sajam vina, muzičko-gastronomska Otvorena ulica u Igalu, pet predstava, dvije izložbe, koncert Muzičke škole, pet književnih večeri i 14 sportskih programa.

Trudili smo se da zadržimo sve ono po čemu je Praznik mimoze prepoznat svih prethodnih godina: ceremonije otvaranja i zatvaranja, sportski programi, tradicionalna fešta od mimoze, ribe i vina, maskenbali“, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je istakao da je Organizacioni odbor nekoliko mjeseci unazad radio na pripremi ovogodišnjeg praznika, s posebnom pažnjom prateći razvoj epidemiološke situacije. Ističući zadovoljstvo što je tradicija novske fešte održana uprkos pandemiji, izrazio je nadu da će ove godine program biti u potpunosti realizovan. Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala je oko 100 hiljada eura, u šta je uključen i sportski program.

51. praznik mimoze 2020 herceg novi

„Ovaj program je kompromis između mjera u vezi sa kovidom i želje našeg grada i svih onih koji učestvuju u programu da se sačuva tradicija Praznika mimoze i da ove godine uradimo najviše što možemo“, rekao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.


„Funkcija Praznika mimoze, sa njegovim karnevalskim svečanostima, maskenbalima i raznovrsnim programima za djecu i odrasle, uvijek je bila da unese radost i veselje u naše živote, a doza radosti, zabave i veselja nam je zaista neophodna u turbulentnim zbivanjima koja karakterišu aktuelnu društvenu scenu, a reflektuju se na živote svakog građanina“, poručila je direktorica JUK „Herceg Fest“, Gordana Porobić-Krcunović predstavljajući program ovogodišnjeg festivala.

Nastavlja se praksa učešća gradova-prijatelja Herceg Novog u programu Praznika mimoze. U saradnji sa Novim Mestom iz Slovenije biće organizovan nastup foklornbog društva „Kres“ i „Cviček party“, Sankt Peterburg iz Rusije će se predstaviti sa pozorišnom predstavom „Ludi novac“, Beograd će pripremiti „Noćnu spenzu“ na gradskoj pijaci i dovesti kamernu predstavu „Vodič kroz srpski mentalitet“, a bleh orkestar iz turskog grada Jedrene će nastupiti u okviru ceremonije zatvaranja festivala.

Ove godine će zbog epidemiološke situacije izostati Karavan mimoze kojim je u regionu najavljivan Praznik, ali će se Turistička organizacija postarati za što bolju promociju putem medija i društvenih mreža. Najveći broj gostiju očekuje se iz Crne Gore i zemalja regiona.

Već imamo veliko interesovanje iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, turističke agencije zovu svaki dan i raspituju se o programu. Ljudi su željni ovakvih programa tako da očekujemo veliki broj gostiju iz regiona“, kazao je Milutin Govedarica iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Sport

Sportski program 53. Praznika mimoze biće veoma bogat i obuhvata dešavanja u organizaciji 14 klubova iz Herceg Novog, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković. Kako je dodao, sportske manifestacije će biti organizovane u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Kako je rečeno na konferenciji, imajući u vidu neizvjesnu epidemiološku situaciju, organizatori zadržavaju pravo izmjene termina i programa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Organizatori 53. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest i Herceg Novi Tourism Board - Turistička organizacija Herceg Novi, a ovogodišnji sponzori pivara Trebjesa - Nikšićko Pivo i 13. jul Plantaže.

Rezervišite svoje mesto u apartmanima MONAKO (klikni za detalje) na vrijeme i budite dio neverovatnog praznika mimoze 2020. godine u Herceg Novom.

PROGRAM

3. FEBRUAR / ČETVRTAK
19h

53. HERCEGNOVSKI ZIMSKI SALON

Izložba Galerija Josip Bepo Benković
8. FEBRUAR / UTORAK
18h

MACA PAPUČARICA, predstava za djecu

Dvorana PARK Režija: Davor Dragojević, Gradsko pozorište Podgorica
17. FEBRUAR / ČETVRTAK
19h

POETSKO VEČE MIRJANE BOBIĆ MOJSILOVIĆ

Foaje Dvorane PARK
18. FEBRUAR / PETAK
9h

IZLOŽBA CVIJEĆA

plato ispred Opštine Herceg Novi

12-20h

SAJAM VINA

Hotel Lazure Meljine

19h

SVEČANO OTVARANJE 53. PRAZNIKA MIMOZE

Trg Nikole Đurkovića (izvođači: Neda Ukraden, predgrupa: Trio Mare; u programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri)
19. FEBRUAR / SUBOTA
10h

BERBA – duž hercegnovske rivijere

(učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, trombonjeri, Klapa Stari kapetan, Bunt Rok Bend-ovi)

21h

MASKENBAL

Institut Dr Simo Milošević Igalo izvođači: Egzodus, Goran Karan; u programu učestvuju: Gradska muzika i Mažoretke
20. FEBRUAR / NEDJELJA
10h -15h

DJEČIJI MASKENBAL

Institut Dr Simo Milošević od 15 do 17sati za djecu do 6 godina i od 17 do 19 sati za djecu od 7 godina
21. FEBRUAR / PONEDELJAK
19h

POŽELI ZVIJEZDU PADALICU

promocija knjige Bosiljke Pušić, foaje Dvorane PARK
23. FEBRUAR / SREDA
17h

BOKEŠKA BROJANICA

promocija knjige Marine Stanišić Gradska kafana
24. FEBRUAR / ČETVRTAK
19:30h

MALI SALON HERCEGNOVSKIH GALERIJA

Foaje Dvorane PARK

20h

SAN O BOKI

Mjuzikl Dvorana PARK
25. FEBRUAR / PETAK
19h

Folklorno društvo KRES, Novo Mesto,

Dvorana PARK

20h

Veče Novog Mesta CVIČEK PARTI

Gradska kafana
26. FEBRUAR / SUBOTA
10:30

OTVORENA ULICA

Muzičko-gastronomska fešta Šetalište kod Omladinskog parka Igalo

19h

NOĆNA SPENZA – DANI BEOGRADA

Gradska pijaca
27. FEBRUAR / NEDELJA
/

PICIGIN

/

19h

NOĆNA SPENZA – DANI BEOGRADA

Gradska pijaca

19h

POD OKRILJEM SV.NIKOLE I SV. VLAHA

Promocija knjige Mirjane Blagojević Gradska biblioteka
28. FEBRUAR / PONEDELJAK
20h

VODIČ KROZ SRPSKI MENTALITET

Kamerna-kabaretska predstava po tekstu Mome Kapora, priredila Vjera Mujović Gradska kafana
1. FEBRUAR / UTORAK
19h

MUZIČKA ŠKOLA HERCEG NOVI

Koncert učenika i profesora Dvorana PARK
2. MART / SRIJEDA
19h

PROŠLOST MI NIJE DOVOLJNA

Promocija knjige Tie Dožić Foaje Dvorane PARK
3. MART / ČETVRTAK
20h

LUDI NOVAC

Pozorišna predstava Sankt Peterburg Dvorana PARK, foaje
4. MART / PETAK
10h

MIMOZA DENS FESTIVAL

Dvorana PARK

21h

RIBLJA VEČERA

Institut Dr Simo Milošević Igalo
5. MART / SUBOTA
10h

MIMOZA DENS FESTIVAL

Dvorana PARK

12h

SPALJIVANJE KRNEVALA

Mala karnevalska povorka, suđenje krnevalu U programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri, glumci

21h

ZATVARANJE 53. PRAZNIKA MIMOZE

Izvođač: Dejan Petrović i Big Bend; u programu učestvuju: Gradska muzika, Mjesna muzika Đenović, Mažoretke, Trombonjeri, bleh orkestar iz Jedrena, KSC Diano, klovnovi
6. MART / NEDJELJA
12h

KAROTRC, trka karića

Herceg Novi
SPORTSKI PROGRAMI

Sportske manifestacije u okviru programa Praznika mimoze biće organizovane u skladu sa epidemološkim mjerama, a datumi za većinu manifestacija biće naknadno objavljeni.

5. FEBRUAR

Jedriličarski klub „Jugole Grakalić“ organizuje 48. Kup Mimoze u akvatorijum hercegnosvkog zaliva

11. FEBRUAR

Šah Klub Herceg Novi organizuje 8. memorijal Đorđe Konjević

12. i 13. FEBRUAR

SKALINADA -Triatlon klub

27. FEBRUAR

STRELIČARSKI KLUB „SAVINA“ organizuje Mimoza Kup u streličarstvu

DATUMI NAKNADNO DEFRINISANI: 44. fudbalski turnir Mimoza Kup, 23. Kup Mimoze u sportskom ribolovu, 5. Ženski košarkaški turnir Mimoza, 39. Bućarski turnir „Kup Mimoza 2022., 39. međunarodni džudo kup Mimoze 2022. i 8. medunarodni DŽiju džica turnir Mimoza Open Herceg“